Označeno štítky "získat sebevědomí Archives - Tajemství úspěchu odhaleno!"

Jak si zvýšit sebevědomí a udržet ho

Chcete, aby vás ostatní respektovali? Nebo dokonce, aby vás následovali? Toužíte žít podle svého a plnit si své sny? Nastolit harmonii v partnerských vztazích? Mít pevné zdraví? ANO, tohle všechno a mnohem více dokáže čisté a zdravé sebevědomí. Je to až neuvěřitelně silná věc, kterou nás ve škole neučili. Přitom pro šťastný a spokojený život klíčová. Pojďme se na něj dnes podívat a říci si, jak ho získat a udržet si ho.

Co je to vlastně sebevědomí?

Řeknu vám nejprve, co není. Není to totiž vlastnost, není to ani dovednost, schopnost či technika. Je to soubor dovedností a skupina způsobů chování, které utváří vaše vnitřní já. A to jak v myšlení, tak v duchu. Je to totiž silné přesvědčení vyznávání života, jeho způsob, jak úspěšně žít a vyzdvihnout sám sebe. Chcete-li tedy získat pravé sebevědomí, zažijte si některé principy, které ho formují. A zaručuji Ti, že najednou budeš ve vztazích žádaný a začneš je řídit, stejně jako Tě v práci povýší na vyšší místo a tví kolegové Tě začnou obdivovat a mít k Tobě respekt.

Základní principy, jak ho začít formovat

  1. BUĎ SÁM SEBOU
    Přestaň se zajímat o názory jiných lidí. Na světě jsi tu Ty. Tak mysli a vyjadřuj se za sebe. Nepřebírej tupě vše, co Ti ostatní řeknou. 95% lidí je totiž dav, který nikdy ničeho nedosáhne a pouze se Ti snaží znesnadnit uspět. Proto také slyšíš každý den všeobecně rozšířené názory. Ty říká většina. Ale to neznamená, že většina má pravdu! Taky Ti lidé říkají, aby ses držel při zemi? A moc nevyčníval? A když dostaneš zajímavý nápad, tak Ti ho ostatní rozmluví a říkají “neblázni, to stejně nebude fungovat”? Nevšímej si davu, který Ti úspěch nepřeje proto, že sami nikdy ničeho nedosáhli. Buď sám sebou!
  2. MYSLI POZITIVNĚ
    Začni tím, že se přestaneš dívat na Televizní noviny, které jsou jen plné vražd, loupeží, násilí a tragédií. Co Ti to pro Tvůj šťastný život přinese? Opravdu tyto informace potřebuješ nutně vědět, abys mohl existovat a být v životě šťastný? … Teď sám víš, že nepotřebuješ. Jen ti to žere čas a ubírá pozitivní myšlení. Stejně tak vezmi jako fakt jednu pravdu, a to takovou, že lidé činí vždy to nejlepší, co si v daný okamžik myslí, že je správné. Je to určitý předpoklad, ze kterého při jednání s lidmi vycházej. Že vyjdeš ráno z domu a v metru se na tebe nějaká holka ráno zamračí? A ty si myslíš, že tě chce jenom naštvat, aby si potěšila ego? Takhle to většinou není. Třeba se mračila na toho bezdomovce za tebou, který se jí zrovna díval na prsa. A ty si to jen špatně vykládáš, protože nevíš, co k tomu tu holku vedlo. Předpokládej tedy, že všichni jednají v nejlepším pozitivním přesvědčení. Raduj se po probuzení v posteli, i když třeba venku prší, že jsi se probudil do dalšího dne, že dýcháš, že ten den můžeš opravdu naplno prožít a jít si večer třeba popovídat s přáteli do vinného sklípku.
  3. VĚŘ SI
    Mnoho moudrých lidí a starých mudrců, včetně Buddhy, říkají, že chceš-li něčeho opravdu dosáhnout, dosáhneš toho. Ano, cesta může být trnitá. Může to trvat dlouho. Ale dosáhneš toho. Tvé sny jsou totiž budoucnost, kterou teprve zažiješ.Je to něco jako stroj času. Vzpomínky jsou minulost a sny jsou tvá budoucnost. A ta se splní stejně s takovou jistotou, jako se minulost stala na základě tvých vzpomínek. Věř v sebe a dokážeš nemožné. Lidský potenciál je neskutečný a bezmezný. Stačí jen chtít! Proto se na Olympijských hrách každý rok stávají nové světové rekordy a posouvají hranice dále a dále. Proto se dozvídáme o případech, kdy dítě vydrželo v sutinách ležet zaklíněné 11 dní bez vody a přežilo. Proto člověk dokáže vydržet nejíst měsíce a v určité době přestane ztrácet na váze, takový znám sám případ z oblasti mých přátel. A proto existují lidé, kteří si dokáží zapamatovat 100 místné číslo, stejně jako mistr tai-chi dokáže shodit protivníka bez jediného doteku. Všichni mají jedno společné. Věřili v sama sebe, v to, že to jde, že hranice nejsou. A ony nebyly. Ty jsou totiž pouze tam, kde si je každý z nás stanovíme.
  4. ODPOUTEJ SE
    Víš, že mnoho dospělých má problémy se sebevědomím v určité oblasti zakotveny hluboko z dětství? Uvedu jeden krásný příklad. Jednomu chlapci rodiče neustále říkávali…zapomeň, že budeš někdy matematikem, ta je přeci moc těžká, ani já jsem ji nikdy nepochopil, a ty se ji nikdy taky nenaučíš. A tuto myšlenku mu neustále připomínali, např. když přinesl špatnou známku z písemky. Co si asi tak myslíte, že ten chlapec mohl mít uložené za psychovzorec v nevědomí? Ano, že se nikdy nenaučí matematiku a nebude ji rozumět. A protože v to začal věřit, a ono se mu to stále více a více potvrzovalo, nikdy se matematiku nenaučil. Nevědomí zkrátka způsobilo, že i kdyby věděl, jak daný příklad vypočítat, stejně výsledek nakonec napsal špatně, třeba přehlédnutím. Takových příkladů jsou tisíce, a často se na to přijde právě při sezení s psychologem nebo koučem, který se snaží nalézt podstatu toho, proč člověk dělá, nebo nedělá, to a to. Jestli tedy Ty máš něco, co si myslíš, že nedokážeš, nebo že nejde, vzpomeň si na dobu svého dětství, a přemýšlej, jestli ti rodiče, učitelé a nebo přátelé neříkali něco, co by s tím mohlo mít spojitost. Přestaň tedy mít předsudky a neohlížej se, že něco neumíš, nebo to nejde. Žij nyní od znovu. Žij, jako by ses právě narodil.
  5. DĚLEJ SPORT a SOUTĚŽ
    Když jsme byli děti, hrávali jsme si a soutěžili každý den. Čím více nám bylo, tím více nás odrazovali od toho, abychom si hráli. Na základní škole, na střední nebo na vysoké nás učili jen ve stylu sleduj co říkám, zapamatuj si, napiš a zapomeň. Tím v nás naprosto pohřbili zatím zdravé sebevědomí, kdy jsme objevovali. Kdy jsme jako děti byli zvědaví. Kdy jsme se často ptali, soupeřili a vše zkoušeli. Ano, takový je “moderní” trend vzdělávání. Zabít to, co nás mohlo udělat úspěšné. Přitom jsme to měli. Zkus tedy znovu objevit to kouzlo, tu sílu sportu, při kterém se soutěží, ať sám se sebou, nebo s ostatními, a posouvá naše hranice dále. Soutěžení je zdravé. Probouzí v nás dravost. Sport nám nezlepšuje jenom fyzičku, ale hlavně stav našeho cílevědomého a ctižádostivého ducha. V tom je jeho síla. Takže si najdi nějaký sport, který by tě bavil, a máš-li malou motivaci, hledej partnerský sport ve dvou či více, kdy se předháníte. Máš-li silnou motivaci, najdi si sport sám pro sebe, třeba horolezectví, surf, cokoliv, co sám budeš chtít dovést k dokonalosti a budeš soutěžit sám se sebou, aby ses zlepšil.
  6. BUĎ NA SEBE PYŠNÝ
    Začni třeba tím, že si zrekapituluješ, čeho všeho už jsi v životě dosáhl. Každou sebemenší věc. … Máš to? Výborně, a teď začni chodit narovnaný, nehrb se, dívej se do dálky, ať tě ostatní vidí. Jestli ještě chodíš do školy, sedej si do předních lavic. Sebevědomý člověk se ničeho nebojí. Začni se lépe oblékat. Udělej si radost a běž si koupit hned zítra něco pěkného na sebe. V jakémkoliv obchodě ti prodavačka ráda poradí, co k sobě zkombinovat. Holky na to mají lepší cit, věř ji. Když se budeš skvěle cítit v oblečení, které sis vybral, kup si ho. Už totiž jenom to, jak vypadáme na ostatní nám samotným zvyšuje sebevědomí. Připadáme si zkrátka KING. Šaty totiž dělají člověka, jak všichni známe. A ona je to pravda.
  7. NAUČ SE ŘÍKAT NE
    Jsi tu snad od toho, abys ostatním sloužil? Porodila Tě máma, abys dělal věci, které tě nenaplňují a abys jen bezcílně bloudil životem? Život Ti dala, abys dělal to, co Ty chceš. Ne to, co ostatní chtějí. Tak se neboj říkat NE. Lidi Tě neukousnou. Naopak, budíš tím respekt. Umí to totiž málo kdo. Takže nesouhlasíš-li s mými názory, máš na to právo a já to respektuji. Nesouhlas. Nesouhlas s tím, že musíš zítra do práce. Klidně o tom vyjednávej. Ty totiž nechceš dělat věci, na které říkáš NE. Tak nech své vnitro promluvit nahlas. A pak se začnou dít věci. Někteří to nebudou čekat a budou mírně překvapení. To však nevadí. Oni k Tobě totiž začnou cítit větší autoritu. A o to nám jde. Vystupuješ ze stáda, nebo chcete-li z tlupy mladých lovců mamutů, rovnou na vůdce tlupy. Ostatní souhlasí, jen vůdce si umí říci slovo NE. Proto je také vůdce.

Věřím, že jsi tyto zásady pochopil. Ty totiž chceš v životě něčeho dosáhnout. Je dobře, že jsi takový. Většina lidí totiž taková není. Většina je totiž stádo. Ty jsi věnoval čas tomuto článku, i když jsi se mohl dívat na film. A já si toho cením, že jsi ho věnoval. Uvidíš totiž, že se brzy změníš.